Får solcelleanlegg til 7 millioner uten å legge en krone på bordet

Terje Borkenhagen, CEO i Enny AS, og Tom Wilhemsen, eier av Sirkulærparken, har inngått en solstrømsavtale for Massebalanse gjenvinningsanlegget på Disenå. Foto: Armin Jadidi

Enny har inngått en avtale med Sirkulærparken AS om installasjon av 1660 solcellepaneler på taket av næringsparken som er lokalisert på Disenå i Innlandet.

I løpet av høsten skal solspesialisten Enny installere 1660 solcellepaneler på taket av Sirkulærparken næringsområde i Sør-Odal kommune i innlandet. Anlegget har en prislapp på 7 millioner kroner og en forventet årsproduksjon på over 770 000 kilowatt timer med 963 kilowatt peak.

Hele investeringskostnaden dekkes av Enny gjennom en nyskapende forretningsmodell som skal gjøre det enklere for borettslag og næringsbygg å få tilgang til ren solenergi - uten finansiering.

– Dette er det første prosjektet der vi dekker hele investeringskostnaden for et næringsbygg. Enkelt forklart vil vi eie og drifte solanlegget, og selge den fornybare energien til Sirkulærparken, som får en rimeligere pris enn i spotmarkedet. Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier daglig leder i Enny, Terje Borkenhagen.

Det er OBOS og Hafslund som står bak Enny. Selskapet hjelper borettslag og næringsbygg med planlegging, installasjon, drift og finansiering av solceller, og består i dag av åtte ansatte.

Fyller sol på tanken av elektriske lastebiler

Daglig leder i Sirkulærparken, Tom Wilhelmsen, gleder seg over avtalen.

– Den sikrer oss ren fornybar solenergi uten å legge en krone på bordet. På nåværende tidspunkt hadde vi ikke klart å få til dette med egne midler. De siste årene har vi investert hundrevis av millioner i bærekraftige og sirkulære løsninger som et høyteknologisk resirkuleringsanlegg og 19 elektriske lastebiler, sier Wilhelmsen.

Tom Wilhemsen har 19 elektriske lastebiler som skal lades med solstrøm. Foto: Tom Wilhemsen Transport

Han er grunnlegger og eier av selskapene som holder til på næringsområdet; transportselskapet Tom Wilhelmsen AS og gjenvinningsselskapet Massebalanse Norge som sorterer, vasker og renser 350.000 tonn forurensede jordmasser årlig.

Massebalanse Norge på Disenå produserer bærekraftig gjenvinningsmasse. Nå skal anlegget drives med solenergi. Foto: Tom Wilhemsen 

– Solstrømmen skal lade opp våre elektriske lastebiler og brukes for å gjenvinne forurensede masser i vårt høyteknologiske renseanlegg. Satsingen er et viktig steg mot å bli klimanøytrale, sier han.

Det syntes Borkenhagen i Enny er spennende:

– At solstrømmen vil støtte de bærekraftige og sirkulære forretningene som holder til på eiendommen gjør dette til et spennende og fremtidsrettet prosjekt, sier han.

Marker starten på en mer offensiv utbygging av solkraft

Borkenhagen håper avtalen markerer starten på en mer offensiv utbygging av solenergi i Norge.

– Stortinget har satt mål om at det skal bygges ut åtte TWh med solenergi innen 2030. Med farten vi har for øyeblikket når vi ikke målet. Derfor trenger vi gode løsninger for å få fart på utbyggingen, og dette prosjektet er helt klart et godt eksempel på hvordan smart finansiering kan støtte utbyggingen av solenergi i Norge, sier Borkenhagen.

Han presiserer at flere forhold må være til stede for at Enny skal finne lønnsomhet i prosjektet og investere i solceller, blant annet må det være store egnede arealer til panelene og energibehovet på eiendommen må være stort.

– Begge disse forholdene er til stede hos oss, og det er det garantert for andre også. Jeg tenker forholdene ligger særlig godt til rette for avfall-, gjenvinnings- og produksjonsnæring, og håper flere vil finne frem til gode løsninger sammen med Enny, sier Wilhelmsen.

Så langt i år er det brukt nær 800.000 kilowatt timer på eiendommen.

Illustrasjonsbilde av Disenå gjenvinningsanlegg med 1660 solcellepaneler. iii: Enny As

Sirkulærparken kan når som helst kan kjøpe solcelleanlegget fra Enny til en forhåndsdefinert pris.

– Vi ønsker å gjøre det enkelt for borettslag og næringsbygg å produsere egen solstrøm. Derfor tar vi oss av hele finansieringen, installasjonen og driften. Vi forsøker å redusere kompleksiteten så mye som mulig, slik at flere kan produsere solenergi, sier Borkenhagen.

Wilhelmsen forteller at solsatsingen blir et konkurransefortrinn for virksomhetene på eiendommen.

– Fremover skal vi dokumentere at de elektriske lastebilene fylles med egenprodusert solenergi. Det vil medføre at vi kommer enda bedre ut i offentlige anbud kontra om vi hadde ladet lastebilene med strøm fra nettet, avslutter Wilhelmsen.

Solcelleanlegget skal installeres i løpet av høsten 2024.

Flere fordeler med et solcelleanlegg?

Det finnes mange andre fordeler ved å installere et solcelleanlegg, utover de økonomiske besparelsene per kWh. Disse fordelene får du uansett om du eier anlegget selv, eller velger å inngå en solstrømsavtale med oss i Enny AS.

  • Miljøvennlig energi: Reduserer bruken av fossile brensler og bidrar til lavere karbonavtrykk.

  • Reduksjon av CO₂-utslipp: Bidrar til betydelig lavere utslipp av drivhusgasser, noe som er viktig for å nå klimamål.

  • Reduksjon av avgifter: Reduserer fremtidige kostnader knyttet til CO₂-avgifter og andre klima- og miljørelaterte avgifter.

  • Økt eiendomsverdi: Bygg med solcelleanlegg kan ha høyere verdi på grunn av energieffektivitet.

  • Lavt vedlikehold: Solcelleanlegg krever minimalt med vedlikehold og har lang levetid.

  • Støtter bærekraftsmål: Bidrar til å nå både nasjonale og globale klimamål.

  • Energisikkerhet: Reduserer avhengigheten av eksterne strømleverandører og markedssvingninger.

  • Synlig merkevarebygging: Gir bedrifter og borettslag et grønnere image, noe som kan være attraktivt for kunder og beboere.

  • Redusert belastning på strømnettet: Bidrar til mindre belastning på strømnettet, noe som kan være en fordel i perioder med høy etterspørsel.

  • Fleksible løsninger: Mulighet for å tilpasse anlegget etter behov og størrelse.

  • Tilskudd og støtteordninger: Det finnes offentlige tilskudd som kan bidra til lavere investering i solcelleanlegg.

  • Fremtidsrettet teknologi: Investerer i fornybar teknologi som vil være relevant og ettertraktet i mange år fremover.



Om Sirkulærparken:

Sirkulærparken er et næringsområde på Disenå i Sør-Odal kommune i Innlandet. Her ligger Massebalanse Norge AS sitt moderne renseanlegg for jordmasser. Transportselskapet Tom Wilhelmsen er også lokalisert på næringsområde som måler om lag 92 000 kvadratmeter.

Er du interessert i Solstrømavtale?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale for å finne ut om deres bygg tilfredstiller våre krav og retningslinjer for en Solstrømavtale

Skrevet av Cecilie Heimlund, Enny AS, mobil 93245194 mail cecilie.heimlund@enny.no

#solcelleanlegg #solstrømavtale #Tomwilhemsen #solenergi

Forrige
Forrige

Åpningsfest for Ravnkollen Borettslag nye solcelleanlegg! Akers Avis Groruddalen dekker saken

Neste
Neste

Få 20 % støtte til solceller for borettslag og sameier i Oslo!