Vil gjeninnføre solcellestøtten fra Oslo kommune

Bildetekst: Øvre Sogn Borettslag i Oslo har gitt opp planene om å installere solcellepanel på taket av et felles garasjeanlegg på grunn av kronglete regler.

Det har oppstått et bråstopp for sol på taket for mange borettslag. Solenergi skal være et viktig bidrag til det grønne skiftet. Men i Oslo har kronglete regler satt en stopper for mange borettslag og sameier.

Problemene oppsto da Oslo kommunes egen støtteordning forsvant og ble erstattet av en ny ordning fra statlige Enova.

Øvre Sogn Borettslag er blant dem som har gitt opp.

De ville være en del av det grønne skiftet og spare penger på strøm.

Borettslaget ved Gaustad ønsket derfor å legge solcellepanel på taket av et felles garasjeanlegg. Strømmen skulle de bruke på å lade elbilene til beboerne.

Nå er planene lagt på is.

– Skuffende, synes styremedlem Karl Aksel Festø i borettslaget.

UUTNYTTET POTENSIAL: Solceller på Øvre Sogn Borettslag garasjetak kunne gitt 100-120.000 kWh energi. Fra venstre Terje Borgenhagen i Enny, Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV og Karl Aksel Festø i borettslaget.

Oslos ordning lagt ned

Problemene oppsto da Oslo kommunes egen støtteordning forsvant. Den ble lagt ned i fjor høst fordi statlige Enova opprettet en ny ordning for hele landet.

– Da vi begynte, hadde vi en støtteordning fra Oslo kommune, forteller styremedlem Karl Aksel Festø.

– Så forsvant den, og da vi sjekket støtteordningen til Enova, så vi at den ikke fungerer for oss sånn som prosjektet er nå. Den er mer kompleks. Ordningen til Oslo kommune var enklere å forholde seg til, sier han.

GARASJEANLEGG: Planen var å legge solceller på taket her, og lade elbiler med solenergi, sier Karl Aksel Festø i Øvre Sogn Borettslag

Må dekke minst 20 prosent

Ett av de nye kravene til boligselskaper er at et tiltak må dekke minst 20 prosent av det totale strømforbruket i borettslaget.

Det er noe av det Øvre Sogn borettslag med 118 boenheter sliter med. Alternativet er å legge solcellepanel også på rekkehustakene. Det blir for dyrt.

Og borettslaget på Oslo vest er ikke alene.

Har stoppet opp

– Ting har stoppet opp. Enova-ordningen dekker ikke det vi har av prosjekter. De får ikke støtte, sier daglig leder Terje Borkenhagen i solcelleselskapet Enny, som Obos og Hafslund står bak.

Enny jobber nå nesten bare med prosjekter på næringsbygg, ikke lenger i borettslag.

– Hovedgrunnen er at Enova krever 20 prosent energireduksjon. Denne type borettslag oppnår ikke det, sier han.

Han sier at de i så fall må gjøre andre ting samtidig, som å etterisolere og skifte vinduer. Og da blir det fort for dyrt, selv med støtte.

– Jeg synes det er synd. Det er store prosjekter som ikke blir realisert, sier Terje Borkenhagen.

Terje Borkenhagen, daglig leder hos Enny, blir intervjuet av NRK Nyheter om konsekvensene av endrede regler for støtteordninger til solcelleanlegg.

Følger av EU-regler

Oslo kommune sa ja til å gi tilskudd til 34 rene solcelleprosjekter i borettslag og sameier fra september 2022 til oktober 2023. Det viser tall NRK har fått fra Klimaetaten.

Etter at de overtok har Enova gitt støtte til 50 prosjekter i hele landet innenfor ordningen «Forbedring av energitilstand i boligselskap».

Men: Om det finnes rene solcelleprosjekter blant disse kan de ikke si.

– Det er opp til søker å bestemme hvilke energitiltak man vil gjennomføre for å oppnå målet om 20 prosent energiforbedring.

– Hvor mange av disse som inkluderer solceller har vi foreløpig ikke statistikk på, men er noe vi jobber med å få på plass, sier seniorrådgiver Fredrik Bengtsen.

Han sier at grensen på 20 prosent ikke er noe Enova har bestemt, men er satt for å ikke bryte EU-regelverket om statsstøtte.

Det grønne skiftet

Karl Aksel Festø sier at mange i borettslaget er opptatt av det grønne skiftet.

– Så det var ikke bare økonomisk motivert. Men så ser vi at vi har et stort strømforbruk i garasjeanlegget og et stort tak som ikke brukes til noe fornuftig.

– Hva skal til for å få prosjektet i gang igjen?

– En støtteordning fra Oslo kommune vil nok trigge en ny vurdering i styret, sier Festø.

Karl Aksel Festø, styremedlem i Øvre Sogn Borettslag mener det er trist at solcelleprosjektet deres stoppet opp

Fortvilende

– Det er veldig fortvilende, sier SVs Sunniva Holmås Eidsvoll.

Hun er leder i Oslo SV og gruppeleder i bystyret. Det foreslår SV nå å gjeninnføre en tilskuddsordning for prosjekter som faller gjennom hos Enova.

– Vi må få tilbake sola på byens tak. Da må vi få på plass en støtteordning i byen som gjør at vi får fortgang.

Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV på et av Oslo tak det gjerne skulle vært solceller på

Forslaget er på 13 punkter. Her er noen av dem:

  • Ny kommunal støtteordning for prosjekter som ikke kvalifiserer til støtte fra Enova.

  • En ordning der Oslo kommune «skjøter på» støtten til Enova-godkjente prosjekter slik at den økes fra 30 til 50 prosent.

  • Gratis energirådgivning.

  • Mindre byråkrati rundt søknader og prosjekter.

Nedbygging av natur

SV har lenge vært opptatt av solceller på tak. Potensialet er stort, og prosjektene er som oftest mindre kontroversielle enn utbygging av vann- og vindkraft.

– Vi har ikke tid til å vente. Vi må bygge ut solceller nå hvis vi skal kutte klimagassutslipp, kutte strømregninga til folk, og ikke minst stoppe nedbygging av natur som andre typer nedbygging av natur fører til, sier Oslos SV-topp.

Klimaetaten opplyser at gratis energirådgivning, som er ett av SVs forslag, allerede er innført av Oslo kommune. Det skjedde i april i år.

Ordningen gjelder for prosjekter der Enova allerede har sagt ja til å dekke halvparten av kostnadene ved energikartlegging.

SAKEN OPPSUMMERT

Øvre Sogn Borettslag i Oslo har gitt opp planene om å installere solcellepanel på taket av et felles garasjeanlegg på grunn av kronglete regler.

  • Problemene oppsto da Oslo kommunes egen støtteordning forsvant og ble erstattet av en ny ordning fra statlige Enova.

  • Enova krever at tiltaket må dekke minst 20 prosent av det totale strømforbruket i borettslaget, noe Øvre Sogn Borettslag med 118 boenheter sliter med.

  • SV foreslår å gjeninnføre en tilskuddsordning for prosjekter som faller gjennom hos Enova, for å få tilbake solenergi på byens tak.

  • SVs forslag inkluderer en ny kommunal støtteordning, økt støtte til Enova-godkjente prosjekter, gratis energirådgivning og mindre byråkrati.

  • Solcelleselskapet Enny, som Obos og Hafslund står bak, jobber nå nesten bare med prosjekter på næringsbygg, ikke lenger i borettslag.

Kilde: NRK Nyheter

Nye Enova-regler gir stopp i solceller for borettslag og sameier – Stor-Oslo (nrk.no)

Tekst og Foto: Cecilie Heimlund, cecilie.heimlund@enny.no Mobil: 932 45 194

Forrige
Forrige

Er dere klare? nå må søknadene om støtte til solceller skrives !

Neste
Neste

Digitalt dashbord skal gjøre solcelleanlegg mer lønnsomme. Digitaliserings-samarbeid med Guard Automation