Hva er delingsordningen for solceller? og hvordan fungerer delingsordningen egentlig?

Nansenløkka nyter fordeler med delingsordningen

Delingsordningen gjør at alle innen samme gårds og bruksnummer kan dele overskuddstrøm. Dette gjøres digitalt uten fysisk kabling til alle målere. Foto: Nansenløkka Fornebu.

Delingsordningen har blitt et aktuelt tema i en tid der lønnsomme bærekraftige energiløsninger og grønn omstilling står høyt på agendaen. Men, vet du egentlig hva delingsordningen innebærer? Og, hvorfor er en utvidet delingsordning i 2025 verdt å feire?

Delingsordningen gir byggeiere muligheten til å utnytte solenergi og andre fornybare kilder på en mer effektiv og lønnsom måte, ved å dele overskuddsstrøm med andre – uten behov for å trekke egne strømkabler mellom brukerne. Dette håndteres automatisk av delingsordningen via nettet, noe som gjør løsningen både praktisk og kostnadseffektiv. Så…

Hva er delingsordningen?

Delingsordningen for egenprodusert fornybar energi i Norge lar eiendommer med flere abonnenter dele strøm produsert fra for eksempel et solcelleanlegg, innenfor visse vilkår:

  1. Geografisk område: Strømproduksjonen kan deles mellom forbrukere innenfor samme eiendom, definert av felles gårds- og bruksnummer.

  2. Type eiendom: Ordningen er spesielt tilrettelagt for borettslag, sameier og flermannsboliger og næringseiendommer.

  3. Tekniske krav: Produksjonsanleggene kan ha en samlet effekt på opptil 1 MW. All produksjon som deles, må registreres og fordeles gjennom nettleverandørens systemer.

  4. Kostnadsbesparelser: Forbrukerne slipper nettleie og avgifter på egenprodusert og delt strøm, noe som kan redusere strømkostnadene betraktelig.

  5. Avtaler: Alle deltagere må være enige og registrert i delingsordningen, og overskuddsproduksjon må håndteres gjennom en kraftleverandøravtale. Det betyr at man må registrere seg som Pluss kunde hos sin strømleverandør. Det er enkelt og gratis å bli en Pluss kunde.

Hva er meningen med delingsordningen?

Er delingsordningen komplisert?

Nei. Den er enkel. Delingsordningen lar flere dele overskuddstrøm fra et solcelleanlegg

Før delingsordningen ble innført, var bruken av solstrøm kun begrenset til den aktuelle måleren som solcelleanlegget var koblet til bak. Dette innebar at overskuddsstrøm, som kunne vært brukt internt i for eksempel et borettslag, i stedet måtte selges tilbake til strømnettet. Dette førte til tap av besparelser, da strøm som brukes internt fritas for nettleie.

Et konkret eksempel er borettslag med solcelleanlegg på et felles garasjetak der overskuddsstrømmen fra solanlegget ikke kunne distribueres til leiligheter eller andre fellesarealer og måtte derfor selges på nettet. Besparelsen på strømkostnader ble liten, og lønnsomheten i investeringen lavere.

Delingsordningen fjerner denne utfordringen ved å tillate at egenprodusert strøm fordeles på tvers av målere innenfor samme eiendom, uten behov for kabling til andre målere, altså helt uten ekstra installasjonskostnader. Dette gjør det mulig å utnytte all produsert strøm internt, noe som gir betydelige økonomiske fordeler.

hva er delingsordningen for solceller og er det enkelt å delta?

Delingsordningen gir økonomisk fordel for deg som bor i et borettslag med solceller. Ved å registrere deg gratis som pluss kunde hos din strømleverandør kan du uten kabling og ekstra installasjonskostnad få din andel av overskuddstrømmen fra deres solcelleanlegg.


Fremskritt innen energilagring og smarte strømsystemer har dessuten gjort det enklere å gjennomføre delingsordningen i både små og store bygninger. Dette har åpnet opp for mer effektive og kostnadsbesparende løsninger, samtidig som det styrker bærekraft og øker energieffektiviteten.

Hvem har laget delingsordningen?

Ordningen er utformet av Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) og er en del av regjeringens tiltak for å øke utnyttelsen av fornybar energi i Norge. Begrensningen til samme gårds- og bruksnummer er satt fordi delingen kun skal skje innenfor klart definerte områder​.

Delingsordningen er et konsept som gjør det mulig for en gruppe bygg, gjerne i samme borettslag eller sameie, å dele strømmen de produserer fra fornybare energikilder – oftest solenergi. Det innebærer at overskuddsstrømmen som genereres fra et solcelleanlegg, ikke selges direkte til strømnettet, men kan distribueres til andre målere innen samme gårds og bruksnummer. Dette kan være gjennom direkte deling til de målerne som er meldt inn i delingsordningen som igjen kan selge sin andel av overskuddsstrøm tilbake til strømnettet.

For eksempel: hvis et sameie installerer et solcelleanlegg på garasjetaket på deres fellesområde, kan overskuddsstrømmen allikevel fordeles mellom beboerne i sameie, eller strømmen kan fordeles på andre målere innen samme gårds, - og bruksnummer.

Ravnkollenborettsalg har glede av delingsordningen

Ravnkollen borettslag har solcelleanlegg på sine garasjetak. Overskuddstrømmen kan deles med alle beboere som er pluss kunde hos sin strømleverandør og har registrert sin måler.

Hva er formålet med delingsordningen?

Hovedformålet med delingsordningen er å fremme en mer attraktiv, lønnsom, bærekraftig og effektiv bruk av energiressurser, spesielt for bygninger som selv produserer energi. Ved å tillate deling av energi lokalt, reduseres behovet for å sende strøm tilbake til nettet, som kan være mindre effektivt og lønnsomt.

Ordningen har flere formål oppsummert her:

- Redusere energikostnader:

Ved å bruke egenprodusert energi fremfor å kjøpe all strøm fra nettet, kan boligeiere og sameier spare penger.

- Øke energieffektiviteten:

Ved å dele overskuddsstrømmen lokalt, unngår man å kjøpe all strøm fra strømnettet. Som igjen reduserer nettleie kostnaden.

- Fremme grønn energi:

Delingsordningen bidrar til økt investering i fornybare energikilder som solenergi, noe som er viktig for å redusere klimagassutslipp og møte bærekraftsmålene.

hva er delingsordningen? pixabay

Delingsordningen er økonomisk lønnsom og bærekraftig

Alle innen samme gårds og bruksnummer kan dele overskuddstrøm!

Hvilke fordeler gir delingsordningen for byggeiere?

For byggeiere – spesielt de som eier eller administrerer større bygninger som borettslag, sameier eller næringsbygg – gir delingsordningen flere klare fordeler:

1. Kostnadsbesparelser:

Delingsordningen gir byggeiere muligheten til å redusere strømrelaterte kostnader ved å bruke egenprodusert energi. Dette gjelder ikke bare strømforbruk i fellesområder som trapper og heiser, men også i individuelle leiligheter eller leietakerlokaler som omfattes av ordningen. En viktig fordel er at egenprodusert strøm ikke pålegges nettleie, noe som gir betydelige økonomiske besparelser. Dette gjør det mer lønnsomt å produsere og bruke strøm lokalt i stedet for å selge overskuddsstrøm til nettet.

2. Økt verdi på eiendommen:

Eiendommer med solcelleanlegg og tilknyttede delingsordninger kan oppleve økt verdi, både på grunn av de lavere strømregningene og fordi eiendommen oppfattes som mer bærekraftig og fremtidsrettet.

3. Bærekraftsprofil:

Ved å installere solceller og delta i delingsordningen, kan byggeiere markedsføre sine eiendommer som miljøvennlige, noe som er attraktivt for mulige leietakere og kjøpere som legger vekt på bærekraftige løsninger. 

4. Fleksibilitet og kontroll:

Ved å produsere og dele egen strøm har byggeiere større kontroll over sine energikostnader og -forbruk. De kan selv bestemme hvordan de ønsker å distribuere overskuddsstrømmen – om det skal gå til andre beboere eller selges tilbake til nettet. Altså, man står fritt til å velge hvilke målere/abonnenter som skal motta oversskuddstrømmen fra solcelleanlegget, samt hvor stor andel de ulike skal få

En bærekraftig fremtid

Delingsordningen er en del av fremtidens energiløsning. Med stadig høyere fokus på miljøvennlig energi, sammen med innovasjoner innen solcelleanlegg, batterier og smarte strømstyringssystemer, kan delingsordningen bidra til en mer bærekraftig og kostnadseffektiv energiforsyning. For byggeiere betyr det reduserte utgifter, økt eiendomsverdi og muligheten til å være med på det grønne skiftet.

Solceller gir ren og lønnsom energi, og vi tror at utbyggingen i Norge vil øke. Foto: Ammerud, Oslo


 For dem som vurderer å investere i solcelleanlegg, er delingsordningen en løsning som er bra for økonomien, og kan gjøre investering i solceller enda mer lønnsomt.

Men, hvordan fungerer det, egentlig?

Hvordan fungerer Delingsordningen?

Strøm fra et solcelleanlegg fordeles automatisk- ikke med fysisk kabling

En ekte vinn-vinn-situasjon!

Godt og kort forklart:

  • Strøm fra et solcelleanlegg fordeles automatisk til de enhetene som trenger den mest, basert på forbruksmønster og hvor strømmen fysisk flyter enklest. Overskuddsstrøm som ikke forbrukes lokalt, sendes tilbake til strømnettet.

  • Delingsordningen gjør det derimot mulig å fordele den egenproduserte strømmen økonomisk, slik at flere målere innen samme eiendom kan dra nytte av den. Dette gjøres ved at byggeier setter opp en fordelingsnøkkel digitalt som bestemmer hvem som får hvilke andeler av den produserte strømmen.

  • Med denne løsningen unngår man ekstra kabling, og hele prosessen håndteres virtuelt. Dette sikrer en fleksibel og effektiv utnyttelse av energien.


hvordan fungerer delingsordningen?

Delingsordningen er enkelt å sette opp

Deling av overskuddstrøm skjer automatisk etter at din måler er registrert.

Hvordan fungerer strømfordelingen i boligselskaper?

Når solcelleanlegget produserer strøm, går den først til sikringsskapet på fellesarealet for å dekke behov som belysning, oppvarming, heiser, ventilasjon eller liknende.

Overskuddsstrøm som ikke brukes, fordeles til andre fellesmålere i boligselskapet og/eller til boenhetene via deres individuelle strømmålere.

Dette håndteres digitalt av nettleverandørens systemer, og fordelen trekkes direkte fra den enkelte beboers strømregning. Dermed får beboerne redusert energikostnad uten behov for egne tekniske tilpasninger.

Hvordan fordeles overskuddsstrøm til boenheter?

Overskuddstrømmen fordeles via delingsordningen. Dette skjer igjennom nettleverandørens systemer, som registrerer hvor mye strøm som er overskudd på fellesmåleren som solcelleanlegget er koblet til, og fordeler den virtuelt på målerne som deltar i delingsordningen.

Boenhetene med egne strømmålere og sikringsskap kan dra nytte av overskuddsstrømmen gjennom følgende mekanismer:

  1. Digital måling og fordeling: Nettleverandøren sørger for at overskuddsstrømmen distribueres iht. oppsettet som er valgt av boligselskapet

  2. Kompensasjon: Strømmen som boenhetene mottar fra solcelleanlegget, trekkes fra forbruket på deres individuelle strømmåler, noe som reduserer deres totale strømregning. Mottar de mer strøm fra delingsordningen enn de selv klarer å forbruke, så selger den enkelte beboer den på nettet gjennom en plusskundeavtale

  3. Automatisert administrasjon: Fordelingen håndteres automatisk av systemer tilknyttet nettselskapet, noe som sikrer en nøyaktig og presis fordeling.

Denne løsningen gjør det mulig for boenheter med egen måler å nyte godt av strømmen fra solcelleanlegget uten behov for direkte tilkobling mellom deres sikringsskap og anlegget.

Deling av solstrøm i næringsbygg med flere leietakere

Delingsordning for næringsbygg har samme prinsipp

Byggeier og leietakere med egne strømmålere mottar fordeler direkte

I næringsbygg med flere leietakere fungerer delingen av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg på samme prinsipp som i boligselskaper, men tilpasses næringens spesifikke behov. Strømmen som produseres fra solanlegget, går først til å dekke fellesarealenes energibehov, som belysning, ventilasjon eller drift av heiser. Overskuddsstrømmen kan fordeles deretter mellom andre målere på eiendommen, avhengig av hva som er satt opp basert på en avtalt fordelingsnøkkel. Fordelingsnøkkel kan være knyttet til størrelsen på leiearealet, faktisk forbruk eller andre kriterier fastsatt i avtalen.

Leietakere som har egne strømmålere, mottar fordelen ved at den delte strømmen trekkes fra deres registrerte forbruk, noe som gir direkte besparelser på strømregningen.

For næringsbygg gir dette en attraktiv verdiøkning, da bærekraftig energibruk og lavere driftskostnader gjør bygget mer konkurransedyktig og appellerende for miljøbevisste leietakere.

Systemet sikrer også at alle parter, fra utleier til leietakere, nyter godt av både økonomiske og miljømessige fordeler.

Forslag om å utvide geografisk område for delingsordningen i 2025!

Det er sendt inn forslag fra flere aktører, blant annet fra Solenergiklyngen og andre bransjeorganisasjoner om å utvide det geografiske området innen delingsordningen for solceller fordi dagens begrensning til kun bygg med samme gårds- og bruksnummer ikke utnytter det fulle potensialet for lokal energiproduksjon.

Denne begrensningen hindrer mange næringsbygg og borettslag i å dele overskuddsstrøm effektivt, spesielt i områder der tomter eller eiendommer er oppdelt, men likevel ligger nær hverandre. Som for eksempel kan et borettslag ha flere gårds og bruksnummer hvilket gjør det vanskelig å fordele solstrømmen mellom boenhetene, og borettslaget i prinsippet da må investere i flere solcelleanlegg.


En utvidelse av ordningen til å inkludere flere bygninger i geografisk nærhet, uavhengig av tomtegrenser, vil kunne fremme etableringen av lokale energisamfunn. Disse kan effektivt styre produksjon, lagring og deling av strøm. Det vil også redusere nettleie og tilrettelegge for økt investering i solcelleanlegg, som bidrar til regjeringens mål om økt solkraftproduksjon på nedbygde arealer. Dette gir en samfunnsøkonomisk gevinst ved å redusere behovet for ny nettkapasitet og tap i nettet, samtidig som det støtter overgangen til et grønnere energisystem.

Forslaget er blitt presentert som en del av høringsprosesser hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Reguleringsmyndigheten for energi (RME).

Solglede i statsbudsjettet for delingsordningen i 2025

Statsbudsjettet for 2025 inkluderte et konkret forslag om å innføre en utvidet delingsordning for solkraft i næringsområder.

Dette innebærer muligheten for å dele overskuddsproduksjon av fornybar energi fra anlegg fra 1 MW på opptil 5 MW innenfor et næringsområde.

Regjeringen har signalisert at dette skal tre i kraft og gjennomføres 1. juli 2025 for å støtte veksten i solkraft og utnytte potensialet på store næringsbygg og tak i Norge​.

Dette er økonomisk godt nytt for næringslivet!

Energiminister er glad for utvidet delingsordning i 2025

Energiminister Terje Aasland fremmer solkraft og ønsker at utbyggingen tilrettelegges for næringsliv med utvidet Delingsordning 2025! Foto: Fanny Løvholm/Energidepartementet

Det primære formålet med forslaget er å stimulere til økt lokal energiproduksjon ved å legge til rette for deling av solenergi mellom ulike aktører, inkludert næringsdrivende innen samme geografiske område.

Eksempel:

Herøya Industripark har mange gårds og bruksnummer i dag

Gult område i bilde er et gårds og bruksnummer. I dag kan kun bygningene innenfor dette område dele strøm.

Med utvidet delingsordning vil hele Herøya Industripark kunne dele strøm seg i mellom, og ikke bare innenfor hvert gårds og bruksnummer. Dette byr på store økonomiske forbedringer ved solcelleanlegg investeringer.

Dette vil kunne øke lønnsomheten for utbygging av solkraftanlegg og bidra til at Norge når sine mål om bærekraftig energiproduksjon!

Oppsummert økonomiske fordeler ved å delta i delingsordningen med et solcelleanlegg:

  • Lavere strømregninger: Ved å bruke egenprodusert strøm reduseres kjøp av strøm fra nettet, noe som kan gi betydelige besparelser.

  • Fritak for nettleie på egenprodusert strøm: Når strømmen brukes lokalt, slipper man å betale nettleie på den strømmen som produseres og deles, noe som reduserer kostnadene ytterligere.

  • Økt eiendomverdi: Eiendommer med solcelleanlegg og bærekraftige løsninger kan øke i verdi, ettersom kjøpere og leietakere verdsetter lavere energiutgifter og miljøvennlige tiltak.

  • Økt kontroll over energiforbruk: Eiere får bedre kontroll på overskuddstrømmen fra solcelleanlegget og kan tilpasse fordelingen av strøm til ulike enheter på eiendommen.

Investeringen kan gi både langsiktige besparelser og økt økonomisk stabilitet gjennom bærekraftige energiløsninger.

Er du interessert i Solstrømavtale eller kjøp av solcelleanlegg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale og få et gratis estimat på nøkkeltall for hva et solcelleanlegg på ditt bygg gir.

#delingsordningen #utvidetdelingsordning #solenergi #lønnsomenergi #solceller #solstrømavtale #solcelleanlegg #strømnett #delingavstrømforbruk #overskuddstrøm #fornybart #bærekraft "#fornybarsolenergi #egenprodusertstrøm #energiministerTerjeAasland #delingsordningennæringsbygg #solcellernæringsbygg #solcellerborettslag

Kilder:

#Solenergiklyngen

#Thommessen.no

#Grønn byggallianse

#NVE

#Energiaktuelt.no

#Regjeringen.no

#Elvia

#Bygg.no

 Skrevet av Cecilie Heimlund, Enny AS, mobil 93245194, mail cecilie.heimlund@enny.no

Forrige
Forrige

Snø på tak og solceller: hva bør du vite?

Neste
Neste

Hva betyr kWh? Energiuttrykk for solcelleanlegg enkelt forklart: kWp, kWh, effekt, strømforbruk og fler